2015. július 9-12., Zamárdi

Már lehet jegyet venni a Soundra

December 1-én 12 óra 1 perctől indul a 2015-ös MasterCard Balaton Sound jegyértékesítése – jelentették be a fesztivál szervezői. Jó hír, hogy az első 10.000 bérletet “early bird” áron, azaz 39.900 forintért lehet megvásárolni. A Sound július 9-12 között lesz Zamárdiban, a bérleteseket pedig egy nulladik nap is várja.

 
Megújult illetve bővült helyszínekkel, új szolgáltatásokkal és látványos programelemekkel készül a MasterCard Balaton Sound a 2015-ös évre, melyre 12.01-én 12:01-től lehet jegyet vásárolni. Mint ismeretes, a Sound bérletek már évek óta a kapunyitás előtt hetekkel elfogynak, ezért érdemes időben szert tenni rájuk, nem beszélve arról, hogy most az első tízezer jegyet olcsóbban is lehet megvásárolni.
 
A Sound megbízhatóan az elektronikus zenei színtér legnagyobb nemzetközi sztárjait sorakoztatja fel, s a szervezők már dolgoznak azon, hogy 2015-ben is így legyen. Ebből – az igéretek szerint – hamarosan ízelítőt is kapunk, az azonban már bizonyos, hogy a tavaly átalakított rendezvényterület a Balaton vizére épülő új helyszínekkel bővül. Átalakulnak a fő programhelyszínek, a Party Aréna például 30-40%-kal nagyobb lesz és új helyre költözik, a Telekom Terasz pedig – ahol a fellépő sztárokkal lehet majd együtt partizni – teljesen új külsőt kap. Új programhelyszíneket is építenek a szervezők, így immár 30 zenei helyszín szorakoztatja majd a nagyérdeműt. Bővül a szolgáltatások köre is. Egy helyre költözik az összes kemping és lesz egy ún. VIP kemping is, magasabb komfortfokozattal, extra szolgáltatásokkal, saját napozóstéggel bővítve.
 
Jegyek tehát már kaphatók fesztivaljegy.hu és a balatonsound.hu oldalakon illetve a honlapon felsorolt jegyirodákban.

Hazai fesztiválok Európa élvonalában

Az összes nevezett „szigetes” fesztivál, azaz a VOLT, a Sound, a Sziget illeve a VOLT és a Deadcode Produkció által jegyzett B.my.Lake is bekerült kategóriájának legjobbjai közé. A Sziget a „nagyfesztiválok” kategória mellett a „legjobb zenei felhozatal” és a „sztárok kedvenc fesztiválja” csoportban is ott van a legtöbb szavazatot kapottak közt. S hogy ki lesz kategóriájában az első, január 14-én derül ki.

 
Harmincöt ország többszáz fesztiválja nevezett – különböző kategóriákban -  idén a legnagyobb nemzetközi fesztiválelismerés, a European Festival Awards megmérettetésén. Az egy hónapig tartó online szavazáson rekordmennyiségű, több mint 1.2 millió szavazat érkezett, ami duplája a tavaly leadott szavazatoknak. A szervezők most közzétették a nevezettek legjobbjait, azaz az egyes kategóriák első 10-12 (kategóriánként különböző) legtöbb szavazatot kapott indulóját. 
 
A „szigetes” fesztiválok, a VOLT Fesztivál, a MasterCard Balaton Sound, a Sziget Fesztiválköztársaság illetve a Nagyon Balaton egyik zászlóshajójaként megismert B.my.Lake összesen öt kategóriában végzett a legjobbak között. A Sziget a legjobb nagyfesztivál kategóriában idén is a „döntősök” között szerepel, ugyanúgy, mint a VOLT és a Sound a legjobb közepes méretű fesztiválok illetve a B.my.Lake a legjobb kisfesztiválok között. A közönség a Szigetet beszavazta a Best European Festival Line-Up, azaz a legjobb zenei felhozatallal idén előrukkoló fesztiválok közé. De ez még semmi, nem csak a fesztiváljáró közönség szerette a Szigetet, de a fellépő sztárok is beszavazták a kedvenc fesztiváljaik közé.
 
A végeredményt, mint minden évben, a FestAwards gáláján, a hollandiai Groningenben jelentik majd be, január 14-én.

Teltház és világsztárok a Soundon

145 ezer látogatót vonzott Zamárdi szabadstrandjára a hétfő hajnalban véget ért MasterCard Balaton Sound. Az Európa egyik legfontosabb fesztiváljának számító eseményre a vendégek majd’ fele külföldről érkezett, a bérletek már elővételben elkeltek. A Telekom támogatásával és a Ustream segítségével a Sound élő streaming közvetítése több mint 300 ezer megtekintést ért el.

 
Soha ennyi látogató és soha ennyi eső nem érkezett a MasterCard Balaton Soundra, mint idén. Bár a fesztiválozók napokig ki se próbálhatták a Balaton vízét és a nagy mennyiségű csapadék meglehetősen át is rendezte a helyszínt, a közönséget ez láthatóan nemigen zavarta. Szombattól pedig már újra a megszokott képét mutatta a Sound: élettel telt meg Zamárdi szabadstrandja. 
 
Nagy kihívást jelentett a kollégáink számára az időjárás, hiszen a sok eső a közlekedő útvonalak egy részét tette tönkre, így nehezen lehetett megközelíteni egyes programhelyszíneket” – mesélte Fülöp Zoltán főszervező. ”Csak a hajnali órákban tudtuk elkezdeni a károk felszámolását. Külföldről sikerült nagy mennyiségű műanyag útburkolatot rendelnünk, száznál is több kollégánk állt szolgálatba annak érdekében, hogy komfortossá tegyük a fesztivált” – tette hozzá, kiemelve, hogy igazán nagy eredménynek számít, hogy ilyen időjárási körülmények mellett egyetlen program sem maradt el, a közönség és a fellépők pedig láthatóan nagyon jól érezték magukat.
 
Világsztárok egész sora vonult fel a Sound négy hatalmas és tucatnyi kisebb helyszínén. David Guetta sokadszorra is teltházat vonzott a küzdőtérre, de Martin Garrix, a Disclosure, a Rudimental, Wiz Khalifa, Alesso, vagy éppen Richie Hawtin is emlékezetes show-val érkezett. Armin van Buuren vasárnap esti koncertje a labdarúgó VB döntő hosszabbításának kezdetekor ért véget, így a több tízezres közönség a nagyszínpad küzdőterén lévő hatalmas kivetítőkön követhette az eseményeket.
 
 
Tavaly óta teljesen átalakult a Balaton Sound helyszíne. A kempingek egy külső területre költöztek, így idén a szabadstrand egészét elfoglalhatta a fesztivál, amely minden eddiginél látványosabb elemekkel gazdagodott. A több design-díjat is besöprő, egyedi Nagyszínpad mellett gigantikus virágok és más látványosságok épültek, a Balaton vízére pedig egy húszméteres Balaton Sound felirat került, ahol a közönség több ezer fotót posztolhatott a közösségi felületekre.
 
A MasterCard Balaton Sound ma már nem csupán Magyarország, de Európa egyik legfontosabb eseményének is számít. “2007-ben, amikor útjára indítottuk a Soundot, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sikertörténet lehet belőle” – mondta Lobenwein Norbert, a fesztivál másik főszervezője. “Az első évi néhány tízezres látogatottság után idén már 145 ezren vettek részt s bár a fesztivál idehaza is rendkívül népszerű, a vendégeink közel fele külföldről érkezik Magyarországra.  Az pedig igazán nagy eredmény, hogy a bérleteket hetekkel a kapunyitás előtt eladtuk és a négyből két napra a napijegyek is elfogytak” – tette hozzá a főszervező.
 
Telekom és a Ustream közös projektje segítségével azok is részesei lehettek a fesztiválélményeknek, akik nem tudtak leutazni Zamárdiba. A Sound élő streaming közvetítése több mint 300 ezer megtekintést ért el.
 
A Balaton Sound után is folytatódik a Nagyon Balaton sorozat, amely a régió legszínvonalasabb eseményeit sorakoztatja fel. Csütörtökön nyit Tihanyban az ArtPLACC fesztivál, augusztusban Balatonvilágoson másodszor rendezik meg a B.my.Lake-et, és a Sound helyszíne ad otthont augusztus 20-tól a STRAND – Nagyon Zene Fesztiválnak.