Triggerfinger (B)

Kik ők?

Ruben Block végtelenül sármos énekes-gitáros, Paul Van Bruystegem elnyűhetetlen basszeros és Mario Goossens, Belgium egyik legtöbbet foglalkoztatott dobosának zenekara. Hagyományos, régivágású, ha kell keményvonalas, lendületes és feszes tempójú, vagy ha a hangulat úgy diktálja finoman átszellemült, illetve őszintén érzelmes rockot játszanak. Pályafutásuk több mint egy évtizede tart, stílusuk leginkább a Queens of the Stone Age-éhez áll közel, de zenéjük a visszafogottabb AC/DC-, valamint a Motörhead-rajongók ízléséhez is közel áll. Idén a Szigetre legfrissebb, tizenkét új szerzeményből álló albumukkal, az áprilisban megjelent By Absence of the Sunnal érkeznek.

Legfontosabb pillanat

A hazánkban visszatérő vendégnek számító nyíltszívű rock trió első nagy dobása 2004-es bemutatkozó lemezük volt. Első albumukkal rögtön kiérdemelték az 'Antwerpen leghangosabb rock bandája' címet a kritikusoktól, amikor pedig a What Grabs Ya? 2008-ban megjelent, már hazájuk egyik legkedveltebb együttesének számítottak. Nemzetközi hírnévre az All This Dancin' Arounddal tettek szert, melyet a Los Angeles-i Sound City stúdióban vették fel, akárcsak a Nirvana kultikus Nevermind albumát. Az All This Dancin' Around producere az a Greg Gordon volt, aki olyan nagy zenekarok munkáját segítette, mint az Oasis, a Wolfmother, a Soulwax vagy a Slayer.  Ugyancsak L.A.-ben, de ezúttal a Sun City stúdióban rögzítették új, sorrendben negyedik nagylemezüket, a By Absence of the Sunt.  

Amit érdemes tudni

Az elmúlt években a belga-holland térségben mindig masszív közönség előtt koncertező, a Szigeten rendre emlékezeteset alakító Triggerfinger tavalyelőtt kiadta második live albumát, a Faders Up 2-t, valamint az év végén négy díjat nyertek a flamand MIA Awards-on, köztük a legjobb együttesnek és a legjobb koncertzenekarnak járó elismeréssel. Eddigi pályafutásuk során a Creedence Clearwatertől kezdve Rod Stewartig számos világhírű előadó és zenekar számát formálták át saját világképükre; leghíresebb feldolgozásuk a svéd alter-pophercegnő, Lykke Li I Follow Rivers-éből készült.

Legfontosabb számok

Perfect Match, Dirty Down Low, All This Dancin' Around, Is It, First Taste, Soon, My Baby's Got A Gun, Let It Ride, Love Lost In Love, On My Knees