Édes élet az idei Gourmet Fesztiválon

A Gourmet Fesztiválon érdemes akár tematikus napokat is tartanunk, a kínálaton biztos nem fog múlni. Gondolunk itt arra a megoldásra, ahogy a többnapos borfesztiválokon a rutinosabbak tartanak pezsgő- fehér- vagy vörös napokat, úgy a Gourmet-n pedig beiktathatunk egy édes napot. Persze itt is a kóstolási mennyiségen van a hangsúly: van az az édességmennyiség, ami fölött már valóban kissé elnehezülten lézengenénk, de kis készüléssel mindez elkerülhető.

Fagyi mindenből

A Gerbeaud és a Pataki minden évben merészebb újdonságokat is kínál a már megszokott klasszikusok mellett. Patakiéknál a zöldség- és gyümölcsízek mellett akár ibolyára is bukkanhatunk, de ha az érdi bázison még nem kóstoltuk volna, akkor remélhetőleg a fesztiválon kiderül, mi az a kripton fagyi. A Gerbeaud kincsei között pedig a kávé és a vanília után kutatva ne hagyjuk ki a csokoládét sem. Hangozzék bármilyen klasszikusan is, unalmas biztos nem lesz.
 
Fotó: Gourmet 2013

Kis sütik, nagy sütik

A már sok éve kitört, és aztán lassan, de biztosan terjedő macaron-mánia egyik komoly bástyája a Zazzie, amelyik immáron Solymárról a fővárosba tette át székhelyét. És ahogy náluk is, úgy a Cake Shopban is összekapcsolódnak a mosolyt idéző falatok a roppant kedves kiszolgálással. Mindkét hely újít és őriz egyszerre, hozza a régi kedvenceket, miközben azt is megmutatja, hogy mik a legújabb receptek boszorkánykonyhájukból, pontosabban műhelyükből.
 
Fotó: Gourmet 2013

Csoki = boldogság

Amikor Brüsszelben a kézműves cukrászzseni, Pierre Marcolini üzletét a bezárás fenyegette, akkor a város és lakói megmentették büszkeségüket. Ezt csak azért meséljük, hogy lássuk, milyen fontos szerepet tud betölteni egy város életében a saját cukrásza, csokoládésa. A fesztivál életében pedig legalább ilyen fontos, hogy legyenek biztos pontok, ha különleges csokikra vágyunk. A Harrer és a Zangio ilyen helyek lesznek, ahol osztrák és magyar eredetű családi műhelyek alkotásait élvezhetjük.
 
Fotó: Gourmet 2013
 
 

Budapest Essentials – Live the city!

A Gourmet Fesztivál is csatlakozott a május utolsó hétvégéjén (május 29 – június 1.) megrendezésre kerülő Budapest Essentials elnevezésű programsorozathoz.

A városi fesztivál szervezői egy olyan kulturális, zenei és gasztronómiai esemény-sorozatot álmodtak meg, amely a budapesti életérzést hívatott átadni. A Budapest Essentials keretein belül a karszalaggal rendelkezőket számos kulturális program, a város titkait feltáró vezetett séta, szervezett bulik és pop-up színpadok várják. Az esemény gasztronómiai palettáját a Gourmet Fesztivál színesíti, ahol az ország legjobb éttermei, a minőségi street food és a nemzetközi konyha is teret kap. Éld meg és ízleld meg velünk a várost!
 
További részletek a Budapest Essentials honlapján!

 
 

Főszerepben a rakott krumpli

Ahogy tavaly, úgy idén is lesz főhőse a Gourmet Fesztiválnak. Egyrészt persze a résztvevő kiállítók és a séfek, akik káprázatos fogásokkal várják a látogatókat. Ugyanakkor tegyünk közösen egy próbát, és gondoljunk egy ételre. Olyanra, amiből talán szombaton készül a legtöbb az országban, és ha bevalljuk, ha nem, amikor már hideg, akkor is rájárunk a tepsire délután. Egy fogásra, amelyben épp az a nagyszerű, hogy szeletelünk és rétegezünk. 
 
A 2014-es Gourmet Fesztivál bemutatja: rakott krumpli legalább 30 felvonásban. Legalább ennyiféle verziót kóstolhatunk ugyanis május 30–június 1. között a Millenárison.

(Fotó: © Pixeltaster)
 
Muszaka, Gratin dauphinois, lasagne – csak néhány az emblematikus rakottak közül. Nincs olyan nemzet, amelyik valamilyen módon ne rakná egymásra kedvelt alapanyagait, hogy aztán megsütve varázslatos egytálételt készítsen belőle. 
 
Egyébként – ha már legtöbbször a franciáktól eredeztetjük az ételt, akkor a legjobban a Tartiflette-re hasonlít, ami leginkább a sípályák melletti éttermek slágere. Télen számos városi étterem is kínálja, és rendszerint Reblochon (a camambert-nél folyósabb és nagyobb átmérőjű, sárgás penészkérgű) sajt, húsos szalonna, hagyma és krumpli alkotja, és egy kis fehérbort is használnak hozzá, ám tojást nem.
 
Az elegánsabb verzió a Gratin Dauphinois, amit inkább köretként adnak, bisztrótól a csúcséttermekig mindenhol. Vékonyra szeletelt krumplit rétegeznek fokhagymával és vajjal kikent tepsibe, sózzak, borsózzák, forró tejjel öntik fel, a tetejére pedig crème fraiche kerül, esetenként sajtot is reszelnek rá és a szerecsendió is nagy barátja.
 
 
(Fotó: © Pixeltaster)
 
Nehezen elképzelhető, hogy lenne olyan magyar család, amelyikben a rakott krumpli havonta legalább egyszer ne szerepelne a családi étlapon. Felmérések szerint Magyarországon a burgonya a negyedik leggyakrabban fogyasztott élelmiszer, évente átlagosan 50 kg-ot fogyasztunk el belőle. Az alapindíttatás tehát érthető, kolbász, tojás és tejföl jó esetben mindig van otthon. És ugye azt mondanunk sem kell, hogy mindenkinek megvan a maga titkos trükkje. Van, aki szerint a kolbászban van az igazság, míg mások szerint a krumpli vastagságán múlik minden, akad, aki előfőzi, míg mások nem. Persze, az sem mindegy, hol vesszük, és milyen a tejföl, és arról is gyakran megoszlanak a vélemények, hogy mikor öntsük rá. Újabb fordulatot hozhat, hogy kerüljön-e a tetejére reszelt sajt, bár ez többek szerint szentségtörés. 
 
Nincs azonban olyan titok, amit mindenkinek érdemes megfogadnia, azon túl persze, hogy csak minőségi alapanyagból készülhet igazán jó étel. Rakott krumplihoz a nem szétfövő, „A” jelzésű burgonyát érdemes keresni, ilyen a Somogyi sárga kifli, a Cherie és az Agata.

 

 
 

Idei éttermi kiállítóink

A Kiállítók menüpontunkban már elérhető az idei Gourmet-n bemutatkozó éttermek listája, amely folyamatosan bővül. Az újabb nevekért és további érdekességekért kövessétek figyelemmel naponta frissülő Facebook oldalunkat!

Az alábbi éttermekkel már biztosan találkozhatsz az idei Gourmet Fesztiválon:
 • Arany Kaviár Étterem 
 • Aranyszarvas Étterem 
 • Baltazár 
 • Baricska Csárda 
 • Bock Bisztró 
 • Borkonyha Étterem 
 • Chianti Étterem 
 • Costes Étterem 
 • Erhardt Étterem 
 • ÉS Bisztró 
 • Gresham Étterem 
 • Gusteau Kulináris Élményműhely 
 • Hai Nam Bistro 
 • Jankovich Kúria 
 • KNRDY 
 • Lamareda 
 • Mandula Étterem 
 • MEZZO 
 • nU Bisztró 
 • Pest-Buda Bistro 
 • Pesti Disznó Bisztró 
 • Pomo D'oro 
 • Rókusfalvy Birtok 
 • Rókusfalvy Fogadó 
 • Rosenstein Vendéglő 
 • Rosinante Étterem 
 • Salon Étterem 
 • Viator Apátsági Étterem és Borbár 
 • Villa Medici Étterem 
 • Walter Vendéglő 
 • Zing Burger
 
 

Egy kis ízelítő a tavalyi rendezvényből

Napsütésben, kis esőben és finomnál finomabb ínyencségekben gazdag Gourmet Fesztivált zártunk 2013-ban is, egy kis ízelítőként íme a fesztivál hivatalos aftermovie-ja!

 


 

 
 

Gourmet Fesztivál: idén is mindenből a legjobbat

Idén május 30. és június 1. között várja a gasztronómia szerelmeseit a hazai gasztro-fesztiválok legnívósabbja, a Gourmet Fesztivál. A Millenárison ismét felsorakoznak majd a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői. Míg tavaly a gulyás állt a kínálat középpontjában, idén a rakott krumpli minél változatosabb elkészítése foglalkoztatja majd -a saját fogásaik bemutatása mellett - a séfeket.

 

A Sziget Kft által szervezett Gourmet Fesztiváltól az elmúlt években megszokhattuk már, hogy a legjobbak bemutatására törekszik, legyen az étterem, kézműves finomságok gyártója, cukrászat, borászat, sörfőzde vagy bármi, ami szem s szájnak ingere. Tavaly már 100 kiállító finomságait kóstolhatta meg a több mint 12 000 érdeklődő, idén pedig még ennél is több kiállítót és vendéget várnak a 3 napos rendezvényre.

Gerendai Károly, a rendezvény megálmodója örömmel nyugtázza, hogy a Gourmet ma már azok “zarándokhelye”, akik egy időben és egy helyen szeretnék kipróbálni a hazai gasztronómia élvonalát. “Válogatott, speciális kínálatunk egy helyen mutatja be az ország számos pontján jeleskedő mestereket és külön megtisztelő, hogy sokan közülük csak nálunk vállalnak vendégszereplést” – mondta Gerendai.

 

 

A Gourmet – immár második éve – a változatos és többnyire modern kínálat mellett egy-egy hagyományos ételt is fókuszba állít. Míg tavaly a séfek a gulyás tematikáját járták körül, addig idén a rakott krumpli kerül terítékre, a szakácsok elképzelései szerint változatosan újraálmodva.

A Gourmet kiállítóinak köre is tovább bővül, ezúttal – túl azon, hogy a szervezők ismét nagyot merítenek az itthoni ízek legjavából – már a nemzetközi konyhák hazai reprezentánsaira is kitekintenek. Ennek keretében bemutatkozási lehetőséget kapnak a hazánkban működő, legjobb külföldi konyhát vivő éttermek, s teret kap a minőségi street food is.

A népszerű gasztroszínpadon pedig idén is rengeteg programmal, hazai és külföldi sztárséfek bemutatóival, főző sulival, kóstolókkal várják a nagyérdeműt.