Voltfolió 2012

nap van hátra a
VOLTfolióig
Voltfolió hírlevél


A VOLTfólió - Fair Play díj nyertesei

Fábry Sándor és Hajós András közreműködésével június 2-án a Millenárison gazdára találtak az VOLTfolió-FairPlay díj szobrocskái. Aki lemaradt az élő YouTube közvetítésről, az még megnézheti a Fonogram díjátadóval közösen tartott gálát június 8-án szombaton 22.45-től az M1-en.

A díjazottak:
 
Sajtó
Hammerworld

Újságíró
Németh Róbert

Rádió
Petőfi rádió

TV
Propaganda, TV2

Web
Lángoló gitárok

Életmű díj
B. Tóth László

Fair play vidéki klub
JATE klub

Fair Play budapesti klub
A38

A Fonogram nyerteseit itt nézheted meg!

A díjátadón készült képeket pedig itt találod!

 
 

Kik lesznek 2013-ban a VOLTfolió-díjasok?

A VOLTfolió Kulturális Médiadíj, a Fonogrammal történt fúzió során, a korábbiakhoz képest némi változáson esett át. Idén 8 kategóriában hirdetnek győztest.

A TV kategóriában televíziós személyiséget, tv-műsort, vagy tv-adót lehet nominálni, a RÁDIÓ kategória a rádiós műsorvezetőket, szerkesztőket, rádióműsort vagy rádióadót díjaznak. ÚJSÁGÍRÓ kategória egyszerűen definiálható: újságíró, vagy szerkesztő kaphat díjat. A SAJTÓ kategória a nyomtatott magazinokat jutalmazza és a WEB kategóriában online portált, zenei oldalt, online zeneszolgáltatást vagy blogot díjazhatnak. Idén a budapesti és vidéki klubok a VOLTfolio és a ProArt által életre hívott Fair Play közös díját vehetik. A VOLTfolió kiemelt jelentőségű díjáról idén is a kuratórium tagjai döntöttek. 2013-ban – a kulturális-zenei média területén végzett több évtizedes, kiemelkedő szakmai munkájáért – B. Tóth László vehet át életműdíjat.

A VOLTfolió Kulturális Médiadíjat 11 évvel ezelőtt a VOLT Fesztivál két alapítója, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert hívta életre. A szavazás rendszere és menete évről-évre változik. A VOLTfolió alapítói szakmai kuratóriumot hívtak életre, amely tagjaiként elismert személyiségeket, elsősorban művészeket, rendezvényszervezőket és médiaszakembereket kértek fel. A szakmai kuratórium elsődleges feladata a szakmai szavazásra felkérni kívánt személyek listájának összeállítása. A szakmai szavazáson művészek (elsősorban zenészek), illetve a zene területén tevékenykedő, elismert szakemberek vesznek részt, ők jelölik ki a kategóriánként 5-5 jelöltet, akik közül egy szűkebb grémium választja ki a győztest.

A szakmai szavazás első köre most lezárult és nyilvánossá vált a kategóriánkénti 5-5 nominált, akik eséllyel versengenek a díjakért.

A nomináltak névsorát itt tekintheted meg!
 

 
 

VOLTfolió - Fair Play díjak 2013

A Fonogram – VOLTfolió gálaest a Fair Play hétvége fő eseménye, melynek keretében az ország számos zenei helyszínén, hangszerboltokban, zenei médiumokban, stb. jelenik meg két napon át a Fair Play gondolata.

Szombat este egy-egy budapesti és vidéki klub megkapja „Az év klubja” VOLTfolió – Fair Play díjat, a helyi közönség jelenlétében, a televíziós stáb kamerái előtt, és ez a felvétel látható lesz a Fonogram – VOLTfolió díjátadó gálaest műsorában is!

A következő években újabb és újabb klubok kaphatják meg a Fair Play díjat; olyan helyszínek, amelyek eleget tesznek a zenei alkotók iránti kötelezettségeiknek, ahol a fellépő előadóművészek a megfelelő anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnek, ahol méltó körülmények között találkoznak a zenészek a közönséggel.

 
 

Kik nyerik 2013-ban a Fonogram-díjakat?

A 15 különböző műfaji kategóriában a zenészekből, zenei szakemberekből, újságírókból álló széles körű jelölőbizottság, illetve egy szűkebb szakmai zsűri, az ún. Fonogram Bizottság tagjainak szavazatai, valamint az előző évben realizált eladási darabszámok alapján alakul ki a kategóriánkénti 5-5 jelölt (holtverseny esetén 6 vagy 7) névsora.

A szavazás második körében már a 11 tagú, az elmúlt év zenei történéseit szorosan követő, az előadókra és dalaikra fokozott figyelmet fordító Fonogram Bizottság tagjai döntik el a végső győzteseket.

Az év dala kategóriában az elmúlt év legjátszottabb magyar dalai közül a díjátadó gála médiapartnere, az MR2 – Petőfi Rádió honlapján zajló szavazáson a hallgatók döntik el, ki kapja idén a díjat.

Íme a műfaji kategóriák jelöltjei!

 

 
 

Fair Play - Ugye Te is így játszol?

A legtöbbször a sportban használjuk, innen ismerjük a kifejezést, de az élet számos más területén is létezik.
Hiszünk benne, ezt az elvet valljuk, a Fair Play szabályait betartva élünk… ugye?

Fair Play - amikor a felek a kölcsönös tisztelet jegyében járnak el egymás felé, és amikor mindkét fél megkapja azt, amit szeretne, ami jár neki.

A rajongó nagyon sok zenét szeretne hallgatni, ezekhez könnyen, gyorsan, olcsón hozzájutni, a zenei alkotó pedig a megérdemelt fizetést, a megélhetést szeretné munkájáért: a zenélésért, dalok írásáért.

Ezt, a zene alkotója és felhasználója, zenész és közönség közötti korrekt, egymás megbecsülésén alapuló viszonyt tükrözi a kampány weboldala, a www.fairplayhungary.hu.

Zenész és közönség találkozása ma különösen fontos; nem csak a fizikai kontaktus (koncertek, dedikálások, stb.), hanem a zenészek alkotásaival, dalaival való találkozás is kiemelt helyet tölt be a fiatalok, a zenerajongók életében. Rengeteg zenét szeretnek hallgatni, akár birtokolni is, és joggal várják el, hogy ezt az általuk preferált, korszerű formákban tehessék. A CD és egyéb fizikai formátumok jelentős visszaszorulása után keletkezett űr lassan, de biztosan hazánkban is betöltődik; végre Magyarországon is elérhető számos digitális zenei szolgáltatás, ahol a közönség gyorsan, kényelmesen, olcsón juthat hozzá nagy mennyiségű zenéhez, hatalmas választékban, oly módon, hogy a zenét létrehozó alkotók is hozzájutnak munkájuk megérdemelt ellenértékéhez. Ezeket a szolgáltatásokat is megtalálhatjuk a Fair Play oldalán.

Aki úgy érzi, egyetért a gondolattal, akár zenész, akár rajongó, a weboldalon csatlakozni is tud:
www.fairplayhungary.hu, vagy www.fairplaymagyarorszag.hu

Ráadásul aki jegyet vett a Fair Play együttműködő partnere, a Sziget Kft. által szervezett fesztiválok bármelyikére, a Fair Play-hez a weboldalon csatlakozva visszanyerheti belépője árát…
… és csak most, csak egy héten keresztül, a Fair Play-hez csatlakozók közül négy szerencsés pár élőben nézheti meg a Fair Play hétvége keretében megrendezésre kerülő Fonogram – VOLTfolió díjátadó gálaestet!

 
 

Együtt a Fonogram és a VOLTfolió

A korábbi évekhez képest jelentősen megújulva, izgalmas műsorral jelentkezik június 2-án Magyarország legnagyobb presztízsű zenei elismerése, a Fonogram - Magyar Zenei Díj gálája, immár a legrangosabb hazai, zenei-médiumoknak járó elismeréssel, a VOLTFolió díjátadóval karöltve.

Évek óta párhuzamosan futott egymás mellett a Fonogram és a VOLTfolió díjak átadása. Míg az előzőnél a zenei szakma veheti át évente ezt a jeles díjat, addig a VOLTfoló elismeréssel - a Fonogram inverzeként – a zenész szakma jutalmazza a róluk író, a kulturális, zenei téren kimagasló teljesítményt nyújó médiamunkásokat. A két, eddig is egymással szoros kapcsolatot ápoló szervező csapat idén úgy döntött, hogy közös platformra helyezik a két, egymást kiegészítő díjat és egyszererre, egy gála keretében hozzák nyilvánosságra a díjazottakat és adják át az elismeréseket.

A gálaestet a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége idén a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért által koordinált Fair Play hétvége keretében a VOLTfoliót alapító VOLT Fesztivál szervezőivel közösen június 2-án, vasárnap, a Millenáris Park "B" épületében rendezi meg.

Televízióban néhány nappal később, június 8-án felvételről, az Interneten, a Fonogram YouTube csatornáján pedig élőben lesz látható a műsor, ami sokkal több lesz egy hagyományos díjátadónál: az egyszerre komoly és vicces show keretében kifejezetten erre az alkalomra összeállt zenekar élén számos ismert hazai sztárral találkozhatunk vendégénekesként. És bizonyára felejthetetlen perceket okoz majd nekünk az est két házigazdája is:

FÁBRY SÁNDOR és HAJÓS ANDRÁS!

 
 

VOLTfolió-FairPlay kulturális médiadíj 2013

A VOLTfoliót 2002-ben a VOLT Fesztivál szervezői alapították. Az alapítók szándéka az volt, hogy számos kategóriában elismerésben részesítsék azokat a médiaszemélyiségeket és médiumokat, akik és amelyek kulturális területen az adott évben kimagaslóak voltak.

2013-ban Magyarország legrangosabb zenei díja, a Fonogram és a VOLTfolió – Fairplay média díj közös gála keretében kerül átadásra június 2-án este 7-től, a budapesti Millenáris Parkban, a Gourmet Fesztiválon.